Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkamiPrzygotowanie mąki
Mąkę wsypujemy do miski i równomiernie mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Przygotowanie ciasta cz.1
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier. Powstaje gęsta i błyszcząca piana. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do ich połączenia. Do takiej masy wlewamy powoli olej, stale miksując. Dodajemy wanilię. Ubijamy.
Przygotowanie ciasta cz. 2
Do przygotowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Wlanie masy do formy
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wyrównujemy.
Dodanie owoców i pieczenie
Na górę masy kładziemy owoce. Wciskamy je lekko do środka. Truskawki wciskałam prawie tak by ich nie było widać. Ciasto pieczemy w temperaturze około 175ºC przez około 40-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.