KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

SUPERPRZEPIS

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chyba jedno z najłatwiejszych ciast. Jest ono miękkie, puszyste i lekkie. Pasują do niego nie tylko truskawki, ale też inne owoce :)

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g owoców - truskawek
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami

Przygotowanie mąki

Biszkopt z truskawkami

Mąkę wsypujemy do miski i równomiernie mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta cz.1

Biszkopt z truskawkami

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier. Powstaje gęsta i błyszcząca piana. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do ich połączenia. Do takiej masy wlewamy powoli olej, stale miksując. Dodajemy wanilię. Ubijamy.

Przygotowanie ciasta cz. 2

Biszkopt z truskawkami

Do przygotowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

Wlanie masy do formy

Biszkopt z truskawkami

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wyrównujemy.

Dodanie owoców i pieczenie

Biszkopt z truskawkami

Na górę masy kładziemy owoce. Wciskamy je lekko do środka. Truskawki wciskałam prawie tak by ich nie było widać. Ciasto pieczemy w temperaturze około 175ºC przez około 40-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.