aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Biszkopt z truskawkami i masą karpatkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To coś co lubię najbardziej o tej porze roku, czyli rozpływający się w ustach biszkopt z niezwykle aksamitną masą otuloną świeżymi truskawkami i polaną zimną galaretką. Pychota

Biszkopt z truskawkami i masą karpatkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami i masą karpatkową

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • DODATKOWO:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami i masą karpatkową
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą. Pieczemy 25 minut w 180C. pozostawiamy do ostygnięcia. MASA: Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy do niego budyń i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Chwilę gotujemy budyń. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas mieszamy. Następnie miksujemy go z margaryną na gładką masę. Ostygnięty biszkopt nasączamy mocną herbatą. Wykładamy na niego masę karpatkową. Truskawki myjemy i kroimy na pół, układamy obok siebie na masie. Galaretki przygotowujemy w 600 ml wody, gdy zaczną tężeć, to wylewamy je na truskawki.Ciasto wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Biszkopt z truskawkami i masą karpatkową
Z podanych składników miksujemy ciasto na biszkopt. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 25 minut w 180C.
Biszkopt z truskawkami i masą karpatkową
Na mleku gotujemy gęsty budyń, ostygnięty miksujemy z margaryną.
Biszkopt z truskawkami i masą karpatkową
N anasączonego biszkopta wykładamy masę karpatkową, na niej układamy połówki truskawek.
Biszkopt z truskawkami i masą karpatkową
Ciasto zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.