sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Biszkopt z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podajemy z bitą śmietaną.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Składniki:

Biszkopt z truskawkami i galaretką

 

  • składniki:
  • ciasto:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • pół kilo truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami i galaretką
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki lub plasterki. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Wszystko razem miksujemy. Ciasto wylewamy do blachy i kładziemy truskawki na wierzch. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180stopni C. Gdy ciasto przestygnie i galaretka lekko stężeje wylewamy ją na ciasto i wkładamy do lodówki. Podajemy z bita śmietaną. Smacznego