Sposób przygotowania:
Biszkopt ze śmietaną i truskawkami
Biszkopt Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku , cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25x36 cm. Wstawić ciasto do piekarnika, piec w 180 stop. przez ok 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąc , ostudzić, przekroić wdłuż na połowę.
Masa śmietanowa : Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix i cukier puder , dalej ubijać. Wyłożyć masę na pierwszą częśc biszkoptu, przykryć drugą częścią ciasta.
Wierzch ciasta : Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki oszypułkować, opłukać, ułożyć na biszkopcie, zalać galaretką. Odstawić do lodówki na całą noc.
Masa śmietanowa : Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix i cukier puder , dalej ubijać. Wyłożyć masę na pierwszą częśc biszkoptu, przykryć drugą częścią ciasta.
Wierzch ciasta : Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki oszypułkować, opłukać, ułożyć na biszkopcie, zalać galaretką. Odstawić do lodówki na całą noc.