Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Biszkopt zebra - dwukolorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki biszkopt można przekroić na połowę i przełożyć jakąś dowolną masą, według własnego smaku i upodobania.

Biszkopt zebra - dwukolorowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt zebra - dwukolorowy

 

  • 4 jajka
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl.mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt zebra - dwukolorowy
Od białek oddzielić żółtka.Białka ubić na sztywną pianę, ubijając, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku Dodawać porcjami do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować tylko do połączenia składników).Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao i wymieszać.Na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania obu ciast. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut na brązowy kolor.
Biszkopt zebra - dwukolorowy
Ciasto wylewamy na środek foremki, na przemian po 1 łyżce.
Biszkopt zebra - dwukolorowy
Cała blaszka wypełniona dwukolorowym ciastem.