Sposób przygotowania:
Biszkoptowa rolada makowa
Białka oddzielić od żółtek, dodać,szczyptę soli, ubić sztywną pianę, dodać po jednym żółtku, dalej ubijać. Następnie dodać, cukier, cukier waniliowy i znów ubijać, na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać na blachę wsadową, wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180ºC w zależności od piecyka około 15 -20 min. Upieczoną roladę, zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia, następnie rozwinąć, posmarować makiem (gotowy mak,wymieszać z kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego) zwinąć razem z papierem, odstawić do lodówki na 2 godziny. Odwinąć z papieru, polać polewą,zaznaczać nożem małe kawałki i polewać na zmianę, raz lukrem, raz polewą lukrem, posypać suchym makiem, odstawić do lodówki do zastygnięcia. Wykonanie lukru: Do pudru wcisnąć kilka kropel soku z cytryny, dokładnie utrzeć łyżeczką,l ukier powinien mieć gęstość śmietany, polać na roladę.
Doro