joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Biszkoptowa rolada ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i aromatyczne ciasto do popołudniowej kawy. Do rolady najlepiej użyć soczystych śliwek, rolada będzie wtedy wilgotna i delikatna w smaku.

Biszkoptowa rolada ze śliwkami

Składniki:

Biszkoptowa rolada ze śliwkami

 

  • 1 kg śliwek
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl drobno pokruszonych herbatników
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa rolada ze śliwkami
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypać cukier i ucierać aż się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posypać pokruszonymi herbatnikami. Biszkopt wylać na ułożone na blaszce śliwki. Piec około 30 minut w temp. 170 stopni. Gorące ciasto przykryć czystą ściereczką i za pomocą deski odwrócić.zdejmować folię, równocześnie zwijając roladę. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.