Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna biszkoptowa tarta dla niespodziewanych gości. Wystarczy tak niewiele by powstał pyszny deser.

Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami

 

  • 2 małe spody biszkoptowe na tarte
  • 500 g moreli
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 125 g borówek amerykańskich
  • skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami
Morele pestkujemy, ściągamy skórkę i wkładamy do garnka, podgrzewamy aż owoce będą się rozpadać, galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wody i dodajemy do owoców - całość blendujemy. Powstałą konfiturę nakładamy na spód tarty. W 150 ml mleka roztrzepujemy mąkę, cukier i żółtko, pozostałe mleko zagotowujemy wlewamy mąkę i mieszamy, dodajemy aromat śmietankowy. Gotowy budyń wylewamy na tartę. Na wierzch posypujemy borówkami oraz skórką cytrynową. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami
Etap 1 na biszkoptowy spód wykładamy powstałą konfiturę
Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami
Etap 2 w rondlu przygotowujemy domowy budyń
Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami
Etap 3 budyń wylewamy na spód tarty z konfiturą
Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami
Etap 4 na budyń nakładamy borówki amerykańskie