petitek

petitek

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Biszkoptowa wieża

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sprawdza się na przyjęciach urodzinowych

Biszkoptowa wieża

Składniki:

Biszkoptowa wieża

 

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 75 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opak. śmietanki kremówki
  • 200 g konfitury truskawkowej
  • 250 g świeżych truskawek
  • 1 opak. cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa wieża
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Na koniec dodaj żółtka i ostrożnie wymieszaj. Przesiej mąkę i wraz z proszkiem do pieczenia dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj łyżką. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 20-30 minut. wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Wyjęty z formy i ostudzony biszkopt przekrój na 4 części i posmaruj konfiturą. Smacznego!