sylwia15b

sylwia15b

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Biszkoptowa zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i pyszne ciasto gdy najdzie nas ochpota na coś słodkiego.

Biszkoptowa zebra

Składniki:

Biszkoptowa zebra

 

  • BISZKOPTOWA ZEBRA
  • Ciasto:
  • mąki, łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka kakao.

 

  • Polewa:
  • łyżka masła, łyżka śmietany 18%, łyżka cukru, łyżka kakao

 

  • Oraz:
  • wiórki kokosowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa zebra
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z połowa cukru na sztywno. Żółtka ubić na gładką masę z reszta cukru. Połączyć z białkami. Cały czas mieszając dodajemy mąkę z proszkiem, oraz olej. Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej do drugiej kakao. Przygotowujemy dużą blachę. Wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto tak aby powstałą zebra. Pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 180oC ok 45 minut.
Polewa:
Wszystkie składniki topimy w małym garnuszku tak aby się nie zagotowały. Gdy ciasto przestygnie polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego