ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Biszkoptowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty przepis na dobre ciasto

Biszkoptowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkoptowe ciasto

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr soku pysio
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 litra kremówki
  • galaretka
  • paczka biszkoptów okrągłych
  • posypka czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, po czym wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowana tłuszczem i posypaną mąką blaszke, piec ok. 10-15 minut w temp. 160 C. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.W szklance soku rozprowadzić proszek budyniowy, resztę soku zagotować, dodać mieszankę i ugotować budyń. Ciepłą masę rozprowadzić na cieście. Kremówkę schłodzoną ubić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku, ostudzoną dodac do kremówki, chwilę miksować.Na ciasto wyłożyć biszkopty i posmarować kremówką po czym udekorować posypką.
Biszkoptowe ciasto
Upiec biszkopt, przygotować masę budyniową i wylać ciepłą na ciasto
Biszkoptowe ciasto
Na ciasto wyłożone masą budyniową ułożyć biszkopty
Biszkoptowe ciasto
Schłodzoną kremówkę ubić z dodatkiem galaretki, wyłożyć masę na ciasto i posypać posypką