mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkoptowe ciasto.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To mój sprawdzony przepis na idealne ciasto biszkoptowe:)

Biszkoptowe ciasto. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkoptowe ciasto.

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto.
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier i dalej ubijam aż do otrzymania sztywnej piany. Następnie dodaję do sztywnej piany z białek po jednym żółtku i dalej ubijam. Do ubitych z cukrem jajek dodaję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Mieszam ciasto delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut.
Biszkoptowe ciasto.
Ciasto biszkoptowe wylewam na wyłożoną sreberkiem blachę
Biszkoptowe ciasto.
Upieczone ciasto zostawiam do ostudzenia, po czym przekrawam na pół.