Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Biszkoptowy torcik z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki w przygotowaniu i bardzo apetyczny torcik z bananami. Idealny deser do porannej kawy. Polecam!

Biszkoptowy torcik z bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowy torcik z bananami

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 10 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy torcik z bananami
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Ciągle ubijając dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (śr.22cm). Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy. Jedną z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Drugą z galaretek rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Biszkoptowy torcik z bananami
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Ciągle ubijając dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (śr.22cm). Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.
Biszkoptowy torcik z bananami
Jedną z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.
Biszkoptowy torcik z bananami
Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Drugą z galaretek rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Studzimy.
Biszkoptowy torcik z bananami
Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.