Sposób przygotowania:
Biszkoptowy torcik z bananami
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Ciągle ubijając dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (śr.22cm). Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy. Jedną z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Drugą z galaretek rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.