Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie i bardzo smaczne, ucierane ciasto z brzoskwiniami z dodatkiem śliwek i z karmelizowanym cukrem.

Ciasto z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami
Miękkie masło utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku a na koniec porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Brzoskwinie umyć, ja użyłam dojrzałych i obrałam dodatkowo ze skórki, śliwy umyć. Owoce przekroić, usunąć pestki. Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić masłem i obsypać tartą bułką, przelać ciasto. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń i śliwek, posypać migdałami i resztą cukru. Piec 50-60 min. w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200°C.  
Ciasto z brzoskwiniami
Masło utrzeć z połową cukru na pulchną masę.
Ciasto z brzoskwiniami
Kolejno dodawać po jednym jajku oraz mąkę.
Ciasto z brzoskwiniami
Na tortownicę wylać ciasto i poukładać owoce.
Ciasto z brzoskwiniami
Całość ciasta posypać migdałami oraz cukrem.