Sposób przygotowania:
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej.
Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy, przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej.
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na truskawki. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej.
Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy, przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej.
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na truskawki. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
pietroocha