mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Biszkoptowe ciasto z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto biszkoptowe z masą

Biszkoptowe ciasto z masą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z masą

 

  • Biszkopt:
  • Jajko kurze 5 sztuk
  • mąka pszenna typ 450 - 2/3 szklanki 250ml
  • kakao 1/3 szklanki 250 ml
  • cukier kryształ 3/4 szklanki 250 ml:

 

 

  • masa:
  • budyń waniliowy- zrobiony wg przepisu, ale mleka 1/2
  • margaryna- 1 kostka

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z masą
Biszkopt jest bez proszku, łatwy w przygotowaniu.  najlepszy.



Ładnie wyrasta. Osobiście bardzo polecam.





Z lodówki wszytskie składniki wyjmujemy wczesniej, ma to na celu aby składniki miały temperaturę pokojową. Musimy wymieszać mąkę pszenną typ 450 z kakao, następnie przesiać przez sitko.



Jajka sprawdzamy czy są dobre, oddzielamy żółtka od białek. Zajmujemy się teraz białkami, które ubijamy na sztywną pianę , do bialek podczas ubijania dodajemy szczyptę soli. GDy piana będzie ubita dce cukru, ale ciagle ubijamy. Po dodaniu całego cukru dodajemy kolejno po 1 żółtku ciągle ubijając. Dopiero wtedy dodajemy mąkę połączoną z kakao, przesiane delikatnie mieszamy aby składniki się ze sobą połączyły, masa miała jednolitą konsystencję.



Wygladamy ciasto na tortownicę, dużą, wyłożoną papierem pieczeniowym.





Ciasto Pieczemy w temp 170 stopni przez ok 30 minut. Biszkopt dzielimy na części.Masa: robimy budyń wg. opisu na opakowaniu, tylko mleka dajemy połowę. Gdy budyń wystygnie dodajemy miękką margarynę i miksujemy na masę o jednolitej konsystencji.Taką masą przekładamy biszkopt. na koniec wierzch polewamy polewami czekoladowymi, z rozpuszczonych w garnuszkach czekolad.ceątku za
Biszkoptowe ciasto z masą
ciasto
Biszkoptowe ciasto z masą
jego wygląd po przekrojeniu
Biszkoptowe ciasto z masą
przesiane kakao wraz z mąką pszenną typ 450