Sposób przygotowania:
Tort z masą truskawkowąETAP 1:
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywno, dodać cukier i ubijać do białości. Kiedy beza jest dobrze ubita dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Tortownicę 20 cm średnicy wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je wodą z cytryna i cukrem.
ETAP 2:
Truskawki zmiksować, a śmietanę ubić z dodatkiem masy śmietankowej do ubitej masy dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wszystko wymieszać.
ETAP 3:
Jeden krążek ciasta ułożyć na talerzu i zamknąć na nim obręcz tortownicy, masę podzielić na pół i jedną część masy wyłożyć na dolny krążek na niej ułożyć pokrojone truskawki i przykryć drugim krążkiem na nim ponownie masa i truskawki teraz przykryć ostatnim krążkiem delikatnie wszystko przycisnąć dłońmi, aby masa się wyrównała i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzony tort wyjąć z obręczy polać po wierzchu rozpuszczoną z mlekiem białą czekoladą i dowolnie ozdobić lub zostawić tak jak jest czyli samą polewę czekoladową.