iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tort z masą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, ale niezwykle ładnie wyglądające i pysznie smakujące teraz kiedy truskawki z dnia na dzień tanieją można taki przygotować sobie nawet w środku tygodnia.

Tort z masą truskawkową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z masą truskawkową

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju

masa truskawkowa:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tort z masą truskawkową

ETAP 1:

Tort z masą truskawkową
Ciasto po upieczeniu przekroić i nasączyć.

Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywno, dodać cukier i ubijać do białości. Kiedy beza jest dobrze ubita dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Tortownicę 20 cm średnicy wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je wodą z cytryna i cukrem.

ETAP 2:

Tort z masą truskawkową
Truskawki zmiksować i dodać do masy śmietankowej.

Truskawki zmiksować, a śmietanę ubić z dodatkiem masy śmietankowej do ubitej masy dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wszystko wymieszać.

ETAP 3:

Tort z masą truskawkową
Tort przełożyc masą i schłodzić w lodówce.

Jeden krążek ciasta ułożyć na talerzu i zamknąć na nim obręcz tortownicy, masę podzielić na pół i jedną część masy wyłożyć na dolny krążek na niej ułożyć pokrojone truskawki i przykryć drugim krążkiem na nim ponownie masa i truskawki teraz przykryć ostatnim krążkiem delikatnie wszystko przycisnąć dłońmi, aby masa się wyrównała i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzony tort wyjąć z obręczy polać po wierzchu rozpuszczoną z mlekiem białą czekoladą i dowolnie ozdobić lub zostawić tak jak jest czyli samą polewę czekoladową.