Sposób przygotowania:
Tort z masą truskawkowąETAP 1:
![Tort z masą truskawkową Tort z masą truskawkową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tort-z-masa-truskawkowa-ciasto-po-upieczeniu-przekroic-i-nasaczyc-353642.jpg)
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywno, dodać cukier i ubijać do białości. Kiedy beza jest dobrze ubita dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i delikatnie wszystko wymieszać.
Tortownicę 20 cm średnicy wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je wodą z cytryna i cukrem.
ETAP 2:
![Tort z masą truskawkową Tort z masą truskawkową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tort-z-masa-truskawkowa-truskawki-zmiksowac-i-dodac-do-masy-smietankowej-353643.jpg)
Truskawki zmiksować, a śmietanę ubić z dodatkiem masy śmietankowej do ubitej masy dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wszystko wymieszać.
ETAP 3:
![Tort z masą truskawkową Tort z masą truskawkową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tort-z-masa-truskawkowa-tort-przelozyc-masa-i-schlodzic-w-lodowce-353644.jpg)
Jeden krążek ciasta ułożyć na talerzu i zamknąć na nim obręcz tortownicy, masę podzielić na pół i jedną część masy wyłożyć na dolny krążek na niej ułożyć pokrojone truskawki i przykryć drugim krążkiem na nim ponownie masa i truskawki teraz przykryć ostatnim krążkiem delikatnie wszystko przycisnąć dłońmi, aby masa się wyrównała i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzony tort wyjąć z obręczy polać po wierzchu rozpuszczoną z mlekiem białą czekoladą i dowolnie ozdobić lub zostawić tak jak jest czyli samą polewę czekoladową.