Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z masą truskawkową
Czekoladę łamiemy na mniejsze części. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Studzimy.
Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, proszek do pieczenia, kakao, soda oczyszczona). Za pomocą miksera ubijamy jajka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie powoli dolewamy śmietanę i olej. Dodajemy mleko z czekoladą i sypkie składniki. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut.
Do truskawek dodajemy cukier i zalewamy szklanką wody. Gotujemy do miękkości. Miksujemy na jednolitą masę. Garnek cały czas trzymamy na małym ogniu.
Budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Do truskawkowej masy dodajemy galaretki i budyń. Trzymamy na ogniu tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Wykładamy na biszkopt. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wystudzona, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.
Śmietanę wykładamy na truskawkową masę. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi ciastkami.
Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, proszek do pieczenia, kakao, soda oczyszczona). Za pomocą miksera ubijamy jajka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie powoli dolewamy śmietanę i olej. Dodajemy mleko z czekoladą i sypkie składniki. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut.
Do truskawek dodajemy cukier i zalewamy szklanką wody. Gotujemy do miękkości. Miksujemy na jednolitą masę. Garnek cały czas trzymamy na małym ogniu.
Budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Do truskawkowej masy dodajemy galaretki i budyń. Trzymamy na ogniu tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Wykładamy na biszkopt. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wystudzona, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.
Śmietanę wykładamy na truskawkową masę. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi ciastkami.