Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto mnie zachwyciło. Popularne ciasto "Leśny mech" postanowiłam nieco urozmaicić. Dodałam pyszną masę truskawkową. Efekt bardzo mnie zachwycił. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x36 cm.

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną

Składniki:

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną

ciasto

  • 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony)
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki zwykłej
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

masa truskawkowa

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 kg mrożonych truskawek

masa śmietanowa

Sposób przygotowania:

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną

ciasto szpinakowe 1

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną
Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę

Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodajemy olej. Dalej ubijamy za pomocą miksera. Powoli dodajemy mąkę. Szpinak rozmrażamy (ja użyłam patelni). Odsączamy z nadmiaru wody.

ciasto szpinakowe 2

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną
Do ciasta dodajemy szpinak. Mieszamy go z ciastem, tym razem za pomocą łyżki

Do ciasta dodajemy szpinak. Mieszamy go z ciastem, tym razem za pomocą łyżki. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 1 h w temperaturze 170 stopni C. Przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich kruszymy.

masa truskawkowa 1

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną
Zamrożone truskawki kroimy za pomocą noża na mniejsze kawałki

Zamrożone truskawki kroimy za pomocą noża na mniejsze kawałki.

masa truskawkowa 2

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną
Rozpuszczone galaretki z truskawkami łączymy za pomocą miksera

Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Łączymy je z truskawkami za pomocą miksera.

wykończenie placka

Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietaną

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i rozpuszczoną w małej ilości wodę żelatynę. Wykładamy na ciasto. Przykrywamy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy np. cukrowymi groszkami w kolorze czerwonym.