Sposób przygotowania:
Szpinakowe ciasto z masą truskawkową i śmietanąciasto szpinakowe 1
Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodajemy olej. Dalej ubijamy za pomocą miksera. Powoli dodajemy mąkę. Szpinak rozmrażamy (ja użyłam patelni). Odsączamy z nadmiaru wody.
ciasto szpinakowe 2
Do ciasta dodajemy szpinak. Mieszamy go z ciastem, tym razem za pomocą łyżki. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 1 h w temperaturze 170 stopni C. Przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich kruszymy.
masa truskawkowa 1
Zamrożone truskawki kroimy za pomocą noża na mniejsze kawałki.
masa truskawkowa 2
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Łączymy je z truskawkami za pomocą miksera.
wykończenie placka
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i rozpuszczoną w małej ilości wodę żelatynę. Wykładamy na ciasto. Przykrywamy pokruszonym plackiem. Ozdabiamy np. cukrowymi groszkami w kolorze czerwonym.
zbysiowa