BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1082]

Sernik z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszny sernik. Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi i małych i dużych łasuchów. Sernik jest smakowity i rozpływa się w ustach , a dodatek i smak brzoskwiń to strzał w dziesiątkę.

Sernik z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • ser twarogowy półtłusty 1 kg,
  • jajka 5 szt,
  • cukier 1 -1,5 szkl,
  • sok z cytryny 3 łyżki,
  • budyń śmietankowy 1 op,
  • śmietana 18 % 3 - 4 łyżki,
  • sól szczypta,

 

  • ciasto;
  • mąka pszenna 2 szkl,
  • masło 150 g,
  • cukier puder 3 płaskie łyżki,
  • jajko,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem.

Następnie dodać masło,posiekać nożem, wbić jajko i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować, następnie włożyć do blaszki średniej wielkości , nakłuć widelcem

Włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut w celu podpieczenia.

Masa serowa;

Ser przemielić dwukrotnie przez maszynkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, oraz sokiem z cytryny.

Połączyć z serem, proszkiem budyniowym oraz ze śmietaną.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową.

Na podpieczony przestudzony spód wyłożyć masę serową. 

Na ser ułożyć lekko wciskając pokrojone, odsączone brzoskwinie. 

Sernik włożyć ponownie do piekarnika i piec około 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Sernik z brzoskwiniami
Pyszny sernik z brzoskwiniami upieczony gotów do podania

Tagi:

ciasto sernik