Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkoptowe naleśniki z sosem tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Naleśniki biszkoptowe są bardzo smaczne, puszyste i lekkie. Można je podawać oprószone cukrem pudrem, z konfiturą, miodem lub sosem tiramisu.

Biszkoptowe naleśniki z sosem tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowe naleśniki z sosem tiramisu

 

  • 3 jajka
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • sos tiramisu
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe naleśniki z sosem tiramisu
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem ubić na sztywną pianę. Do mąki dodać żółtka i mleko, zmiksować. Połączyć z pianą z białek, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną odrobiną oliwy wlewać małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na talerzyki, polać sosem, podawać.
Biszkoptowe naleśniki z sosem tiramisu
Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę
Biszkoptowe naleśniki z sosem tiramisu
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia
Biszkoptowe naleśniki z sosem tiramisu
Mąkę z mlekiem i żółtkami połączyć z pianą z białek
Biszkoptowe naleśniki z sosem tiramisu
Na rozgrzaną patelnię wlewać małe porcje ciasta