dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Biszkoptowe Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulchniutki, smaczny biszkopt przełożony kalorycznym, pysznym kremem i posypany wiórkami kokosowymi przesmażonymi z cukrem i masłem.

Biszkoptowe Rafaello

Składniki:

Biszkoptowe Rafaello

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 łyż oleju
  • 1 szkl mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

Posypka kokosowa:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyż cukru
  • 2 łyż masła

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe Rafaello

Pierwszy etap:

Biszkoptowe Rafaello
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy na złoty kolor.

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy stopniową żółtka i olej.

Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy i dzielimy na dwie równe części.

Drugi etap:

Biszkoptowe Rafaello
Masło dokładnie misksujemy z budyniem na gładki krem.

Przygotowujemy krem:
1 1/2 szklanki mleka wlewamy do rondla. Wsypujemy cukier i zagotowujemy.

W pozostałe mleko dokładnie mieszamy z mąką. wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy.

Masło miksujemy na puch. Stopniową dodajemy budyń i miksujemy na krem.

Trzeci etap:

Biszkoptowe Rafaello
Wiórki kokosowe smażymy z masłem i cukrem.

Masło przekładamy do rondla. Dodajemy cukier i rozpuszczamy. Wsypujemy wiórki i smażymy, aż wiórki ładnie się przyrumienią.

Studzimy.

Czwarty etap:

Biszkoptowe Rafaello
Biszkopt przekładamy kremem i posypujemy wiórkami.

Połowę kremu przekładamy na pierwszy placek. Przykrywamy drugim. Wykładamy pozostały krem i wyrównujemy. wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i lekko dociskamy.

Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!