Sposób przygotowania:
Biszkoptowe RafaelloPierwszy etap:
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy stopniową żółtka i olej.
Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy i dzielimy na dwie równe części.
Drugi etap:
Przygotowujemy krem:
1 1/2 szklanki mleka wlewamy do rondla. Wsypujemy cukier i zagotowujemy.
W pozostałe mleko dokładnie mieszamy z mąką. wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy.
Masło miksujemy na puch. Stopniową dodajemy budyń i miksujemy na krem.
Trzeci etap:
Masło przekładamy do rondla. Dodajemy cukier i rozpuszczamy. Wsypujemy wiórki i smażymy, aż wiórki ładnie się przyrumienią.
Studzimy.
Czwarty etap:
Połowę kremu przekładamy na pierwszy placek. Przykrywamy drugim. Wykładamy pozostały krem i wyrównujemy. wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i lekko dociskamy.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!