Sposób przygotowania:
Rafaello na biszkopcie
Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać ubitą pianę i wszystko delikatnie zmiksować. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (35x25). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować krem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać 1 szklankę mleka oraz mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wlać wymieszana masę i ugotować budyń.
Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe oraz aromat rumowy. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Krem kokosowy wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać.
Na kremie ułożyć maliny.
Śmietankę ubić na sztywno, utrwalić fixami. Wyłożyć na ciasto i ładnie wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić.
Wystudzić i posypać wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na końcu dodać ubitą pianę i wszystko delikatnie zmiksować. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (35x25). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować krem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać 1 szklankę mleka oraz mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wlać wymieszana masę i ugotować budyń.
Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe oraz aromat rumowy. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Krem kokosowy wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać.
Na kremie ułożyć maliny.
Śmietankę ubić na sztywno, utrwalić fixami. Wyłożyć na ciasto i ładnie wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić.
Wystudzić i posypać wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
marietta
Nikola