motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Biszkoptowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie i smaczne ciasto biszkoptowe przekładane jabłkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Biszkoptowe z jabłkami

Składniki:

Biszkoptowe z jabłkami

 

  • Biszkopt;
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru

 

  • Masa jabłkowa;
  • 1,5 kg jabłek
  • galaretka cytrynowa

 

  • Wierzch;
  • 20 dkg czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe z jabłkami
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 40 minut. Zimny biszkopt kroimy na pół.

Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dajemy do rozgrzanego rondelka i smażymy ok. 8 minut. Dodajemy galaretkę i jeszcze smażymy ok. 3 minut. 

Gorące jabłka dajemy na biszkopt i przyciskamy drugim biszkoptem.  

Na wierzch polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.