Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1306]

Biszkopt z jabłkami i pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekkie biszkoptowe ciasto. z jabłkami i pianką , na każdą okazję. Ciasto smaczne i proste do zrobienia, przepis od znajomej.

Biszkopt z jabłkami i pianką

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i pianką

Biszkopt

masa jabłkowa

  • budynie waniliowe -2 opak
  • woda -650 ml
  • jabłka -1,5 kg
  • cukier -250 g

Pianka

  • śmietana kremówka - 400 ml
  • galaretka cytrynowa - 1 opak
  • woda - 1/2 szkl

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i pianką
Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.

Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić.

Pianka Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłka. Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia pianki.

Tagi:

biszkopt