superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 356]

Sernik łaciaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sernik idealny dla fanów tego typu wypieków, czy dla mojej rodziny. Piekę go praktycznie na wszystkie święta.

Sernik łaciaty

Składniki:

Sernik łaciaty

Masa serowa

Spód sernika

Sposób przygotowania:

Sernik łaciaty
Spód sernika :

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe składniki spodu sernika dodajemy do misy miksera i mieszamy. Dolewamy wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta odkrawamy około 1/3 a pozostałą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki nasmarowanej wcześniej masłem i podsypanej mąką lub bułką tartą.

Przygotowujemy masę serową :

150 g masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera dodając po 1 łyżce cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami pozostałe składniki : budyń,ser, mąkę ziemniaczaną i na koniec powoli wlewamy wystudzone masło. Gotową masę serową wylewamy na spód.

Odłożoną część ciasta do spodu mieszamy z ciemnym kakao i wałkujemy odrywając po kawałku. Układamy na serniku. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto około 60 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku uchylając stopniowo drzwiczki.

Tagi:

ciasto sernik