gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Biszkoptowiec z galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry placek, który w święta poszedł migusiem :D

Biszkoptowiec z galaretkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkoptowiec z galaretkami

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • pół litry mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • pół op. cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • DODATKOWO
  • paczka biszkoptów okrągłych
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka agrestowa
  • 3/4 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkoptowiec z galaretkami
BISZKOPT: Białka ubić dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Dodać żółtka i ucierać na małych obrotach. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną masłem brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Większą część mleka zagotować. W pozostałem ilości rozmieszać: mąkę, jajko, cukry i wlać do gotującego się mleka. Następnie mieszać do zagotowania. Powstały budyń ostudzić. Następnie kiedy będzie zimny utrzeć margarynę i dodać budyń wraz ze spirytusem. Przełożyć jedną część biszkopta masą. Ułożyć na niej biszkopty wokół placka i przez środek (dłuższy bok). Następnie przygotować galaretki jak podano na opakowaniu. Dać do lekkiego stężenia. Gdy będą już lekko stężałe jedną galaretkę wylać na jedną połowę, drugą na drugą. Włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny żeby dobrze stężały. Później wyjąć i przełożyć drugą częścią masy. Pozostawić odrobinę na wierzch. Później przykryć drugą częścią biszkopta i przełożyć go pozostałością masy. Na koniec posypać startą tabliczką czekolady :D Smacznego.
Biszkoptowiec z galaretkami
Placek wyszedł idealnie. Jedli go wszyscy. Smakował bardzo.