Sposób przygotowania:
Biszkoptowy agrestowiec
Z białek, cukru i proszku do pieczenia ubić sztywną piankę. Żółtka krótko zmiksować z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 31x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
Do garnka wsypać odszypułkowany i umyty agrest, zalać 1 szklanką wody, wsypać cukier, gotować ok. 3 minut do momentu aż agrest stanie się miękki.
Budyń wymieszać z 1/2 szklanki wody, mieszając, wlać do agrestu, zagotować.
Gorący budyń wylać na nasączony połową wody (ok. 75 ml) biszkopt, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć resztą wody.
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i krótko namoczoną w wodzie żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując wlewać ostudzoną galaretkę. Gotować masę wylać na wierzch biszkoptu, wyrównać. Wierzch posypać zestruganą nożykiem czekoladą. Podawać schłodzone.
Do garnka wsypać odszypułkowany i umyty agrest, zalać 1 szklanką wody, wsypać cukier, gotować ok. 3 minut do momentu aż agrest stanie się miękki.
Budyń wymieszać z 1/2 szklanki wody, mieszając, wlać do agrestu, zagotować.
Gorący budyń wylać na nasączony połową wody (ok. 75 ml) biszkopt, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć resztą wody.
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i krótko namoczoną w wodzie żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując wlewać ostudzoną galaretkę. Gotować masę wylać na wierzch biszkoptu, wyrównać. Wierzch posypać zestruganą nożykiem czekoladą. Podawać schłodzone.
SylaUla