dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 287]

Biszkoptowy agrestowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Agrestowe, biszkoptowe ciasto, przekładane masą budyniową. Wierzch to ubita kremówka z galaretką agrestową. Lekko kwaskowe, delikatne i wilgotne jak puszek. Doskonałe na letni deser do kawy.

Biszkoptowy agrestowiec

Składniki:

Biszkoptowy agrestowiec

biszkopt

  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanki mąki pszennej

masa budyniowa

  • 300 g agrestu
  • 1 szklanki wody
  • 1 budyń bez cukru+1/2 szkl wody
  • 1/3 szklanki cukru

nasączenie

  • 150 ml wody

agrestowa pianka

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 płaska łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
  • 500 ml kremówki
  • ok. 4-6 kostek gorzkiej czekolady do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy agrestowiec
Z białek, cukru i proszku do pieczenia ubić sztywną piankę. Żółtka krótko zmiksować z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 31x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.

Do garnka wsypać odszypułkowany i umyty agrest, zalać 1 szklanką wody, wsypać cukier, gotować ok. 3 minut do momentu aż agrest stanie się miękki.

Budyń wymieszać z 1/2 szklanki wody, mieszając, wlać do agrestu, zagotować.

Gorący budyń wylać na nasączony połową wody (ok. 75 ml) biszkopt, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć resztą wody.

Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i krótko namoczoną w wodzie żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując wlewać ostudzoną galaretkę. Gotować masę wylać na wierzch biszkoptu, wyrównać. Wierzch posypać zestruganą nożykiem czekoladą. Podawać schłodzone.