Sposób przygotowania:
Czarny placek z truskawkami
Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy jeśli są duże kroimy na połowy.
Masło, cukier, wodę i kakao przekładamy do garnka i n a maleńkim ogniu doprowadzamy do wrzenia ale raczej nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka schładzamy i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka i mąkę z proszkiem łączymy z wystudzoną masą z kakao a na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy łyżką. Można dodać dowolny aromat. Przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 50 min w 180 stopniach.
Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.
Żelatynę rozprowadzamy w ok 1/4 szkl gorącej wody i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietanę "Śnieżkę "przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i pod koniec ubijania dodajemy żelatynę. Większość masy śmietanowej wykładamy na spodni blat ciasta i wykładamy truskawki, przykrywamy resztą masy i drugim blatem ciasta. Lekko dociskamy i odstawiamy do schłodzenia.
Ciasto można polać polewą albo posypać cukrem pudrem. Można leż odlać kilka łyżek masy z kakao i polać ciasto.
Masło, cukier, wodę i kakao przekładamy do garnka i n a maleńkim ogniu doprowadzamy do wrzenia ale raczej nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka schładzamy i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka i mąkę z proszkiem łączymy z wystudzoną masą z kakao a na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy łyżką. Można dodać dowolny aromat. Przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 50 min w 180 stopniach.
Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty.
Żelatynę rozprowadzamy w ok 1/4 szkl gorącej wody i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietanę "Śnieżkę "przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i pod koniec ubijania dodajemy żelatynę. Większość masy śmietanowej wykładamy na spodni blat ciasta i wykładamy truskawki, przykrywamy resztą masy i drugim blatem ciasta. Lekko dociskamy i odstawiamy do schłodzenia.
Ciasto można polać polewą albo posypać cukrem pudrem. Można leż odlać kilka łyżek masy z kakao i polać ciasto.
SylaUla