Sposób przygotowania:
Domowy agrestowiecCiasto
Do miski przesiewamy mąkę pszenną zmieszana z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, żółtka oraz cukier puder i cukier waniliowy. Za pomocą miksera wyrabiamy ciasto, które jest dość rzadkie.
ETAP 2:
Dwie blaszki o tej samej wielkości ( ja użyłam 28/40) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pól i wylepiamy nim dna forem. Jako że ciasto nie da się wylepiać rękoma najlepiej użyć łyżki i maczać ją w zimnej wodzie co jakiś czas.
ETAP 3:
Białka ubijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier, kiedy będą już całkiem sztywne układamy je po połowie na każdej blaszce. Jeśli nie będziemy piekli ich razem tylko po kolei, wtedy składniki dzielimy na pół i powtarzamy czynność dwa razy. Blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut.
I warstwa
400 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Na sam koniec dodajemy 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w trochę wody. Całość układamy na jednym cieście z bezą. Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.
ETAP 5:
Odcedzamy agrest z zalewy. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i kiedy zaczną tężeć mieszamy z agrestem. Wykładamy na masę i wkładamy do lodówki aby całkowicie stężała.
ETAP 6:
Resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z pozostałą żelatyną rozpuszczoną w trochę wody. Układamy na zastygniętej galaretce i przykrywamy drugim blatem ciasta. Pozostawiamy w chłodzie aby ta masa też stężała.