madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Domowy agrestowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielkanoc kojarzy nam się z kolorami, dlatego oprócz tradycyjnych ciast jak sernik czy babka, na świątecznym stole nie może zabraknąć tego ciasta. Zielona galaretka zwiastuje wiosnę , budzi i ożywia.

Domowy agrestowiec

Składniki:

Domowy agrestowiec

Kruche ciasto

  • 200 g margaryny
  • 8 żółtek
  • 250 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

beza

  • 8 białek
  • 1,5 szkl cukru

Masa kremowa

Agrest

  • 3 galaretki agrestowe
  • 1 l agrestu w zalewie

Sposób przygotowania:

Domowy agrestowiec

Ciasto

"Agrestowiec"
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski

Do miski przesiewamy mąkę pszenną zmieszana z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, żółtka oraz cukier puder i cukier waniliowy. Za pomocą miksera wyrabiamy ciasto, które jest dość rzadkie.

ETAP 2:

"Agrestowiec"
Ciasto układamy na wyłożonych papierem blaszkach

Dwie blaszki o tej samej wielkości ( ja użyłam 28/40) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pól i wylepiamy nim dna forem. Jako że ciasto nie da się wylepiać rękoma najlepiej użyć łyżki i maczać ją w zimnej wodzie co jakiś czas.

ETAP 3:

"Agrestowiec"
Ubite na sztywno białka układamy na cieście

Białka ubijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier, kiedy będą już całkiem sztywne układamy je po połowie na każdej blaszce. Jeśli nie będziemy piekli ich razem tylko po kolei, wtedy składniki dzielimy na pół i powtarzamy czynność dwa razy. Blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut.

I warstwa

"Agrestowiec"
Układamy masę ze śmietany na cieście z bezą

400 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Na sam koniec dodajemy 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w trochę wody. Całość układamy na jednym cieście z bezą. Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.

ETAP 5:

"Agrestowiec"
Galaretki kiedy zaczną tężeć mieszamy z agrestem

Odcedzamy agrest z zalewy. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i kiedy zaczną tężeć mieszamy z agrestem. Wykładamy na masę i wkładamy do lodówki aby całkowicie stężała.

ETAP 6:

"Agrestowiec"
Na galaretce układamy drugą masę ze śmietany

Resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z pozostałą żelatyną rozpuszczoną w trochę wody. Układamy na zastygniętej galaretce i przykrywamy drugim blatem ciasta. Pozostawiamy w chłodzie aby ta masa też stężała.