Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Biszkoptowy kawuś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie, lekkie i bardzo apetyczne ciasto z masą kawową.

Biszkoptowy kawuś

Składniki:

Biszkoptowy kawuś

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • Masa kawowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy kawuś
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie wlewamy olej oraz ocet. Dodajemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170 stopni około 50 minut. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na pół. Przygotowujemy masę kawową. Z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy razem z kawą. W pozostawionej pół szklanki mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka z kawą. Mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po troszeczku zimnego budyniu i ucieramy. 2/3 masy wykładamy na połowę biszkoptu, przykrywamy drugą połową. Wierzch smarujemy pozostałą masą i oprószamy kakaem.