Sposób przygotowania:
Biszkoptowy kopiec kreta
Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i wraz z mlekiem dać na palnik. Podgrzewać i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem. Ciepłe odstawić do ostudzenia.
Białka ubić, dodać cukier. Następnie wmieszać mikserem żółtka. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką. Wmieszać roztopioną czekoladę.
Tak powstałą masę wstawić do tortownicy i piec ok. 25 min w 180 st. Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy. Na wysokość 5 mm, 1 cm od boków wyciąć odrobinę ciasta.
Takie ciasto (odkrojone) pokruszyć najdokładniej jak się da.
Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fixy i cukier puder. Odrobinę masy wyłożyć do dziury ciasta, dać na nią pokrojone wzdłuż banany, wyłożyć pozostałość masy śmietanowej, starając się uformować kopiec.
Posypać pokruszoną wcześniej częścią biszkopta. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Białka ubić, dodać cukier. Następnie wmieszać mikserem żółtka. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką. Wmieszać roztopioną czekoladę.
Tak powstałą masę wstawić do tortownicy i piec ok. 25 min w 180 st. Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy. Na wysokość 5 mm, 1 cm od boków wyciąć odrobinę ciasta.
Takie ciasto (odkrojone) pokruszyć najdokładniej jak się da.
Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fixy i cukier puder. Odrobinę masy wyłożyć do dziury ciasta, dać na nią pokrojone wzdłuż banany, wyłożyć pozostałość masy śmietanowej, starając się uformować kopiec.
Posypać pokruszoną wcześniej częścią biszkopta. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.