kindzia

kindzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Bita śmietanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ucieramy masło z dodatkiem cukru, dodajemy dwa rodzaje mąki i jeszcze raz ucieramy. Z ciasta

Bita śmietanka

Składniki:

Bita śmietanka

 

  • 120 g masła miękkiego
  • 60 g kryształowego cukru
  • 120 g mąki przesianej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 80-100 g konfitury malinowej
  • 300 g truskawek, malin, poziomek, borówek
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

Bita śmietanka
Ucieramy masło z dodatkiem cukru, dodajemy dwa rodzaje mąki i jeszcze raz ucieramy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Konfiturę rozgrzewamy w garnku, truskawki kroimy w ćwiartki i dodajemy do marmolady z resztą owoców, a następnie mieszamy.Na blacie rozkładamy dwa duże arkusze folii spożywczej jeden na drugim. Rozwałkowujemy ciasto na grubośc ok. 1 cm i wycinamy okrągłe ciastka. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po wyjęciu i wystudzeniu dekorujemy ubitą śmietaną i konfiturą z owocami.