Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

bitki schabowe w sosie cebulowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wasza rodzina ma dość schabowych? oto rozwiązanie

bitki schabowe w sosie cebulowym

Składniki:

bitki schabowe w sosie cebulowym

 

  • 0,5 kg schabu,
  • 3-4 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 0,5 litra bulionu (może być z kostki),
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia (ja użyłam smalcu),
  • 1 łyżka mąki,
  • 100ml zimnej wody,
  • ulubione przyprawy:sól, pieprz, słodka papryka.

Sposób przygotowania:

bitki schabowe w sosie cebulowym
Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry i delikatnie rozklepujemy, oprószamy ulubionymi przyprawami (czosnek granulowany, sól i słodka papryka). Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor(powinno być na granicy przypalenia), następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, smażymy chwilę uważając żeby nie przypalić,. następnie podlewany bulionem i dusimy razem do momentu aż mięso zmięknie. W trakcie duszenia doprawiamy słodką papryką. jeśli bulion wyparuje należy podlać wodą lub bulionem. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu aby go zagęścić. Należy przy tym uważać żeby nie porobiły się grudki (ja wlewam mąkę z wodą przez malutkie siteczko).