katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Bitki szynkowe w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Na obiad smaczne szynkowe bitki w sosie z dodatkiem ziemniaków i buraczków. Zamiast ziemniaków może też być kasza.

Bitki szynkowe w sosie

Składniki:

Bitki szynkowe w sosie

 

  • szynka surowa 6 plastrów grubszych
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • kostka mięsna 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania:

Bitki szynkowe w sosie
Przygotowane plastry szynki lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy obtoczone w mące plastry mięsa.

Mięso przekładamy do rondla. Czosnek kroimy i przesmażamy na pozostałym na patelni tłuszczu i wrzucamy do mięsa.

Podlewamy wodą rozkruszamy kostkę mięsną i dodajemy do rondla. Dodajemy też liść laurowy i pokrojoną cebulę.

Dusimy mięso do miękkości uzupełniając wodę i obracając je. Jeśli chcemy więcej sosu podlewamy wodą, zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku.