Sposób przygotowania:
Bitki w sosie cebulowym
Łopatkę myjemy i kroimy w ok. centymetrowe plastry. Rozbijamy je. Każdy plaster mięsa posypujemy pieprzem ziołowym, ostrą papryką i solą.
Do miski wsypujemy mąkę. Każdy kawałek obtaczamy w mące. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy oraz 2 cebulę pokrojone w kostkę i 2 cebule pokrojone w pół plastry.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, ok. 40 minut.
Do miski wsypujemy mąkę. Każdy kawałek obtaczamy w mące. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy oraz 2 cebulę pokrojone w kostkę i 2 cebule pokrojone w pół plastry.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, ok. 40 minut.