Sposób przygotowania:
Cukinia z mielonym, pomidorami i mozzarellą
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Przesmażyć razem z czosnkiem i cebulą. Następnie dołożyć mielone mięso. Przyprawić papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem Smażyć tak długo, aż mięso się zrumieni. Dodać keczup, wymieszać. Połączyć ze startym serem, aby zyskało bardziej zwartą konsystencję.
Cukinię obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć. Każdą część ułożyć na blaszce. Cukinie wewnątrz posypać solą i pieprzem ziołowym. Napełnić nadzieniem z mięsa mielonego i wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika. Zapiekać ok. pół godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Na wierzchu każdej cukinii ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli i oprószyć ziołami włoskimi lub bazylią.
Zapiekać jeszcze ok. 10 minut, aż ser zacznie się rozpuszczać.
Cukinię obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć. Każdą część ułożyć na blaszce. Cukinie wewnątrz posypać solą i pieprzem ziołowym. Napełnić nadzieniem z mięsa mielonego i wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika. Zapiekać ok. pół godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Na wierzchu każdej cukinii ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli i oprószyć ziołami włoskimi lub bazylią.
Zapiekać jeszcze ok. 10 minut, aż ser zacznie się rozpuszczać.
Magdalena88
Jagodowa