szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Cukinia z mielonym, pomidorami i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatycznie doprawiona, z nadzieniem z mięsa mielonego, zapieczona z pomidorami i mozzarellą stanowi bardzo sycące danie, które zaspokoi apetyt nawet największych łakomczuchów.

Cukinia z mielonym, pomidorami i mozzarellą

Składniki:

Cukinia z mielonym, pomidorami i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z mielonym, pomidorami i mozzarellą
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Przesmażyć razem z czosnkiem i cebulą. Następnie dołożyć mielone mięso. Przyprawić papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem Smażyć tak długo, aż mięso się zrumieni. Dodać keczup, wymieszać. Połączyć ze startym serem, aby zyskało bardziej zwartą konsystencję.

Cukinię obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć. Każdą część ułożyć na blaszce. Cukinie wewnątrz posypać solą i pieprzem ziołowym. Napełnić nadzieniem z mięsa mielonego i wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika. Zapiekać ok. pół godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.

Na wierzchu każdej cukinii ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli i oprószyć ziołami włoskimi lub bazylią.

Zapiekać jeszcze ok. 10 minut, aż ser zacznie się rozpuszczać.

Tagi:

warzywa dania