karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Bitki z sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny polski obiad - smaczne mięso w sosie z ziemniakami.

Bitki z sosie własnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bitki z sosie własnym

 

  • ½ kg szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • cebula
  • 2 kostki bulionu cielęcego
  • koncentrat pomidorowy
  • ziemniaki

Sposób przygotowania:

Bitki z sosie własnym
Szynkę wieprzową kroimy na cienkie plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na oleju, na koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę. Całość dusimy ok. 15 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Wrzucamy kostki bulionowe i przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu 1-1,5h. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec zaciągamy sos zaklepką (śmietana, mąka, woda). Podajemy z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniakami.
Bitki z sosie własnym
Bitki przyprawione solą i pieprzem.
Bitki z sosie własnym
Bitki w trakcie obsmażania.
Bitki z sosie własnym
Mięso zalane wodą z dodatkiem kostek bulionowych.

Tagi:

szynka