pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

smakują wyśmienicie podane z kluskami śląskimi

Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym

 

  • łopatka wieprzowa 30 dag
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka
  • Sos:
  • śliwki suszone 20 dag
  • wywar warzywny 200ml
  • czosnek 1 ząbek
  • kolendra świeża 1 szczypta
  • papryka suszona chili ½

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym
Umytą łopatkę kroimy w plasterki. Rozbijamy cienko z dwóch stron. Mąkę mieszamy z przyprawą do gyros i panierujemy w tym łopatkę. Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Śliwki kroimy w paski i zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości wraz z drobno pokrojoną papryczką chili. Miksujemy blenderem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy usmażone bitki wraz z posiekanym ząbkiem czosnku. Dusimy do uzyskania odpowiednie konsystencji sosu. Pod koniec duszenia posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z kluskami śląskimi. Smacznego.
Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym
Obtaczane w mące plastry łopatki smażymy na rumiano
Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym
Pokrojone w kawałki śliwki gotujemy do miękkości
Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym
Do sosie śliwkowym dusimy bitki wieprzowe, na koniec posypujemy kolendrą
Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym
Propozycja podania bitek wieprzowych z kluskami śląskimi