Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki wieprzowe w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wino dodane do mięsa sprawia, że nabiera ono wyrazistego, aromatycznego smaku

Bitki wieprzowe w winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bitki wieprzowe w winie

 

  • 1/2 kg mięso bez kości,
  • 1 szkl wino białe,
  • 2 łyżki smalec,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 zabek czosnek,
  • 1 szt cebula,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w winie
Mięso pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, obrumienić mięso i zeszklić posiekaną cebulę, włożyć do rondla, podlać winem, i dusić pod przykryciem około 30 minut. Z pozostałego smalcu i mąki zrobić zasmażkę, wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
Bitki wieprzowe w winie
Etap 1
Bitki wieprzowe w winie
Etap 2

Tagi:

mięso beza bezy