magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Bitki z drobiu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczak troszkę inaczej

Bitki z drobiu

Składniki:

Bitki z drobiu

 

  • 50 dag mięsa z piersi drobiu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sól
  • 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

Sposób przygotowania:

Bitki z drobiu
Mięso z piersi umyć, osuszyć, pokroić na równe porcje. Zbić tłuczkiem do mięsa zwilżonym wodą, uformować owalne porcje. Na patelnię z bardzo grubym dnem lub lepiej na patelnię przystosowaną do smażenia bez tłuszczu wlać łyżkę oliwy lub oleju, rozgrzać. Wkładać porcje mięsa, smażyć rumieniąc po obu stronach. Obrumienione bitki posolić, skropić kilkoma łyżkami wrzącej wody, przykryć. Pozostawić na małym ogniu na kilkanaście minut, tak aby były miękkie;. uważać, żeby się nie przypaliły. Przed podaniem wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-1 1/2 łyżki na porcję) ze szpinakiem, groszkiem z marchewką lub z zieloną sałatą. Bitki można także podawać na zimno z dodatkiem zimnych sosów i sałatek warzywnych.