Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Biust kurczaka z opieńkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

niezwykle aromatyczne no i mamy sezon grzybowy

Biust kurczaka z opieńkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biust kurczaka z opieńkami

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 40 dag opieńków
  • 2 małe cebule
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka
  • ziarenka smaku
  • 7 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Biust kurczaka z opieńkami
Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i marynujemy w przyprawach zmieszanych z olejem. Odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie kroimy w paseczki opieńki a w piórka cebulę. Rozgrzewamy patelnię na którą wkłądamy mięso wraz z marynata i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę i opieńki. Smażymy 10 minut aż opieński dadzą sok który może być bazą do sosu.
Biust kurczaka z opieńkami
mięsko z piersi z kurczaka w trakcie smażenia z dodatkami
Biust kurczaka z opieńkami
miseczka oczyszczonych i pokrojonych w paseczki opieńków