gocha irl

gocha irl

Szef Kuchni
[Przepisów: 118]

bliny bialoruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przepis dostalam od mamy kolezanki z bialorusi

bliny bialoruskie

Składniki:

bliny bialoruskie

 

  • 1 jajko
  • 2 dag drozdzy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklonki maki
  • 2 lyzki oleju
  • sol
  • kawalek sloniny do natluszczania potelni

Sposób przygotowania:

bliny bialoruskie
przydotowac rozczyn 2/3 mleka podgrzac dodac polowemaki i drozdze rozmieszac i odstawic w cieplemiejsce do wyrosnieciana 1,5 godziny nastepniedodac zoltko ukrencone z cukrem olej pozostala maka i leko cieplym mlekiem dobrze wymieszac i odstawic by jeszcze raz uroslo bialka ubic wymieszac z wyrosnietym ciastem ismazyc jak nalesniki smazyc na patelni i wkladac do rozgrzanego piekarnika

Tagi:

jajko jajka mak