pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kiszka ziemniaczana z dziczyzną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

regionalne danie z kuchni podlaskiej rodem z pogranicza Białorusi i Litwy

Kiszka ziemniaczana z dziczyzną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszka ziemniaczana z dziczyzną

 

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana z dziczyzną
Pozostałości po pieczonym dziku (można również dodać inne pieczone mięso) mielę w maszynce. Następnie mielę podgardle i dodaję do suchej dziczyzny. Mięsa mieszam ze sobą. Ziemniaki ścieram na tarce. Odlewam część wody i dodaję mąkę. Solę do smaku. Dodaję jeszcze zmielone mięso i mieszam. Jelita wieprzowe dokładnie myję. Następnie nakładam do środku farsz ziemniaczano-mięsny. Farszu nie nakładamy zbyt wiele, ponieważ jelito się nam ściągnie, a farsz lekko napęcznieje. Jelito na końcach związuję nitką. Tak przygotowaną kiszkę delikatnie układam na blaszkach wysmarowanych smalcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekam około 1,5-2 godzin. Można podawać z zsiadłym mlekiem lub maślanką. Smacznego.
Kiszka ziemniaczana z dziczyzną
Zmieloną dziczyznę miszam z mielonym pogardlem
Kiszka ziemniaczana z dziczyzną
Ziemniaki ścieram na tarce i odlewam nadmiar wody
Kiszka ziemniaczana z dziczyzną
Jelito grube dokładnie płuczę najlepiej wywracając je na druga stronę
Kiszka ziemniaczana z dziczyzną
Farsz ziemniaczany z dodatkiem mięsna nakładam do środka jelita

Tagi:

ziemniaki