Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana z dziczyzną
Pozostałości po pieczonym dziku (można również dodać inne pieczone mięso) mielę w maszynce. Następnie mielę podgardle i dodaję do suchej dziczyzny. Mięsa mieszam ze sobą. Ziemniaki ścieram na tarce. Odlewam część wody i dodaję mąkę. Solę do smaku. Dodaję jeszcze zmielone mięso i mieszam. Jelita wieprzowe dokładnie myję. Następnie nakładam do środku farsz ziemniaczano-mięsny. Farszu nie nakładamy zbyt wiele, ponieważ jelito się nam ściągnie, a farsz lekko napęcznieje. Jelito na końcach związuję nitką. Tak przygotowaną kiszkę delikatnie układam na blaszkach wysmarowanych smalcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekam około 1,5-2 godzin. Można podawać z zsiadłym mlekiem lub maślanką. Smacznego.