Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Bliny królewskie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na wypasione placki ziemniaczane.

Bliny królewskie. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bliny królewskie.

 

Sposób przygotowania:

Bliny królewskie.
Mięso doprawiamy jak na kotlety, dajemy namoczoną bułkę, jajko i więcej czosnku oraz czarnego pieprzu niż zazwyczaj. Ta potrawa jest dobra jeśli nadzienie jest dość wyraziste. Przygotowane mięso odstawiamy aby sobie naszło, a my bierzemy się za tarcie ziemniaków na placki. Dodajemy: sól, pieprz, mąkę i jajko i dokładnie mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcje na placki i smażymy...ale tylko z jednej strony. Blada strona pójdzie do środa, chodzi o to aby tylko placki się ścięły. Porcje powinny być w miarę równe, a placki jednakowego kształtu, aby nam później do siebie pasowały i ma nam wyjść liczba parzysta. Na dużej blasze układamy placki jak wcześniej wspomniałam...jasną stroną do góry. Na każdy taki placek nakładamy porcję mięsa i delikatnie rozpłaszczamy. Przykrywamy resztą placków i też należy pamiętać, że jasnym do środka. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 20 - 30 minut. Doskonale smakują z surówką jak i z keczupem.
Bliny królewskie.
Smażąc placki dajmy tłuszczu śladowo. Ponieważ gdy będą się zapiekały w piekarniku dostaną tłuszczu z mięsa.

Tagi:

jajko jajka