Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Bliny królewskie z mięsem i natką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niby zwyczajne placki ziemniaczane, jednak kilka dodatków zmienia je w całkiem nowe i oryginalne danie.

Bliny królewskie z mięsem i natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bliny królewskie z mięsem i natką

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny królewskie z mięsem i natką
Obrane ziemniaki ścieramy jak na placki, przekładam na sito aby odsączyć nadmiar wody. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, wodę zlewamy delikatnie, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ziemniaków. Dodajemy cebulę, jajko, sól i pieprz, mieszamy i smażymy niewielkie placuszki, smażymy tylko z jednej strony. Kajzerkę namaczamy w wodzie, do mięsa dodajemy sól i pieprz, wlewamy wodę i energicznie wyrabiamy. Dodajemy bułkę, jajko a na końcu natkę i mannę. Podsmażone placki rozkładamy (smażonym do spodu) na blasze do pieczenia, na każdy placek nakładamy porcję mięsa i rozpłaszczamy, przykrywamy drugim plackiem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, następnie podkręcamy piekarnik na 220 aby się ładnie podpiekły z wierzchu. Podajemy zaraz po upieczeniu z surówką z ulubionych warzyw.
Bliny królewskie z mięsem i natką
Największymi akcentami mięsnego nadzienia są czosnek i natka.
Bliny królewskie z mięsem i natką
Placki podsmażamy z jednej strony na rumiano.
Bliny królewskie z mięsem i natką
Układamy na blasze surową stroną do góry, na wierzch dajemy porcję mięsa i znów przykrywamy plackiem.
Bliny królewskie z mięsem i natką
Ma sam koniec podkręcamy piekarnik aby placki ładnie się podpiekły i były chrupiące.