Sposób przygotowania:
Bliny królewskie z mięsem i natką
Obrane ziemniaki ścieramy jak na placki, przekładam na sito aby odsączyć nadmiar wody. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, wodę zlewamy delikatnie, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ziemniaków. Dodajemy cebulę, jajko, sól i pieprz, mieszamy i smażymy niewielkie placuszki, smażymy tylko z jednej strony. Kajzerkę namaczamy w wodzie, do mięsa dodajemy sól i pieprz, wlewamy wodę i energicznie wyrabiamy. Dodajemy bułkę, jajko a na końcu natkę i mannę. Podsmażone placki rozkładamy (smażonym do spodu) na blasze do pieczenia, na każdy placek nakładamy porcję mięsa i rozpłaszczamy, przykrywamy drugim plackiem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, następnie podkręcamy piekarnik na 220 aby się ładnie podpiekły z wierzchu. Podajemy zaraz po upieczeniu z surówką z ulubionych warzyw.