montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Bliny - przepis podstawowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bliny - rosyjskie placuszki.

Bliny - przepis podstawowy

Składniki:

Bliny - przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Bliny - przepis podstawowy
Jaja rozdzielić na żółtka i białka. Mąki połączyć. Drożdże rozpuścić w mleku. Masło rozpuścić, połączyś z mlekiem, mąką, solą, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15 min. Białka ubić na sztywno połączyć z resztą ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką ciasto kupkami po czym lekko wygładzić łyżką. Piec po obu stronach na złoto. Bliny można podawać z plastrami wędzonego łososia, kawiorem oraz kwaśną śmietaną ale również na słodko np. z marmoladą.