Sposób przygotowania:
Bliny rosyjskie wg Anna85
Drożdże pokruszyć i rozprowadzić w 8 łyżkach letniej wody. Dodać cukier, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Mleko podgrzać (nie gotować). Mąkę przesypać do miski, pośrodku zrobić zagłębienie. Dać drożdże z cukrem, wlać 150 ml letniego mleka. Zaczyn wymieszać z odrobiną mąki i cały czas mieszając zagnieść z pozostałą mąką, odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać żółtka, resztę mleka, sól, śmietanę, 1 łyżkę stopionego masła. Wymieszać. Połączyć z ubitą pianą z białek i dać na 30 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej a następnie nakładać chochelką porcje ciasta. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Podawać posmarowane masłem lub śmietaną i posypane koperkiem.