Sposób przygotowania:
Bliny gryczane z śledziem korzennym.
Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotowujemy rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodajemy maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
Ubijamy białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodajemy ubitą pianę, mieszamy i smażymy bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Układamy bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Siekamy filety śledzia korzennego , przekładamy je do miseczki. Dodajemy posiekany pieprz zielony, starte jabłko, śmietankę i miód.
Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy bliny z śledziem w śmietanie z pieprzem zielonym i cebulką czerwoną.
Gdy drożdże ruszą dodajemy maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
Ubijamy białka ze szczyptą soli.
Gdy ciasto podrośnie dodajemy ubitą pianę, mieszamy i smażymy bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Układamy bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu
Siekamy filety śledzia korzennego , przekładamy je do miseczki. Dodajemy posiekany pieprz zielony, starte jabłko, śmietankę i miód.
Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy bliny z śledziem w śmietanie z pieprzem zielonym i cebulką czerwoną.