Sposób przygotowania:
Bliny z miazgą chipsową i szczypiorkiem
Zrobić zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru i mleka letniego, rozgniatając składniki widelcem w miseczce, zalać mlekiem i odstawić na kwadrans. potem przesiać mąkę gryczaną i pszenną osobno do większej miski, dodając zaczyn drożdżowy. Pokruszyć chipsy w możdzieżu pałką na miazgę, a szczypiorek opłukać w bieżącej wodzie, strzepnąć i posiekać na drobne talarki. Jajka ukręcić i wlać masę do misy z mąkami i zaczynem, dodając miazgę chipsową i posiekany szczypiorek. Wyrobić ręką składniki. Odstawić do wyrośnięcia na godzinkę i na stolnicy posypanej mąką wałkować średnie placuszki. Rozgrzać olej na patelni i kłaść na gorący bliny. Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim płomieniu. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na cedzaku, przełożyć na talerz. Pokropić tabasco i jeść.